Fem gode grunde til at bøger skal købes i boghandlen

Facebook
Facebook
Twitter
LINKEDIN
EMAIL
RSS

Det er absolut tilladt at anklage mig for at være inhabil i det følgende, fordi jeg både har arbejdet i en boghandel, men også har en kæreste, der er chef i en boghandel. Jeg har imidlertid også arbejdet et stort sted som Bilka, så et stykke af vejen vil jeg påstå at jeg har mit på det tørre, eller rene, eller hvad man nu siger.

Fem gode grunde til at du skal købe din bog i den lokale boghandler – uanset kæde eller selvstændighed – er som følger:

1) du støtter den lokale handel. Der er ikke ret mange af os, der egentlig bryder os om at den lokale handel lukker og bliver erstattet af store, upersonlige hypermarkeder for dit og dat, for vi vil gerne have muligheden for at få

2) den personlige og vidende service. En boghandler kan vejlede meget mere i dybden end du vil finde det i for eksempel Føtex eller Bilka. Her møder du alt for ofte unge medarbejdere, der ikke lige bruger så stor tid på produktkendskab, simpelthen fordi der er studier ved siden af der også skal passes. Det er ikke ensbetydende med at det gælder alle ansatte i diverse bogafdelinger i supermarkeder, men det er desværre ofte tilfældet – hvis der da i det hele taget er en ansat tilgængelig. Det betyder at hvis du har lyst til at læse en bog og ikke lige har fået set anmeldelser eller har nogen følelse med, hvad der lige er kommet på gaden, så kan en boghandler, ved at høre dig om dine tidligere præferencer, ret hurtigt finde en håndfuld titler, der kunne være nogle rigtig gode bud til dig. Det samme er tilfældet hvis du skal købe en gave til én der har alt; boghandlere er skattekister i forhold til gaver og mere personligt end en eller anden vase fra en isenkram (medmindre du ved at vedkommende elsker vaser, så er det selvfølgelig dér du skal gå hen)

3) der er noget helt specielt lækkert for sindet, ved at træde ind i en boghandel og bare kigge og lade sig inspirere, på højde med hvis du giver dig selv en kop lækker kaffe efter en shoppetur. Der er ikke bragende technomusik, som nogle tøjkæder åbenbart synes er fantastisk, men ro til at fordybe sig og tage en time out.

4) man kan opdage nye interesser eller nye yndlingsgenrer. I et supermarked har man lidt en tendens til at det skal gå hurtigt, for der er jo køle- og frostvarer i vognen, man også skal hjem med. Hos boghandleren er der tid og hvis du har en rigtig god boghandler, så kan denne hjælpe dig med at finde nye forfattere, sidegenrer til din præferencer – eller måske du opdager et spil, du ikke har hørt om før – hos en boghandel går du ofte også på opdagelse i dig selv.

5) du kender godt de der store fede prisklistermærker fra supermarkederne, som man aldrig rigtig kan få af og så sidder der sådan en halvafkradset hvid firkant tilbage, som bare er fedtet at røre ved? Nu bliver det lidt nørdet, det ved jeg, men både til gave og til mig selv – jeg kan ikke have dem. Jeg vil gå så langt som at sige at rigtige bogelskere ikke køber bøger med den slags klistret på (og ofte ikke noget særligt diskret sted, mind you, men smak-midt-på-forsiden) – og jeg ved at jeg muligvis træder nogle over tæerne ved at sige det, men for mig at det en synd mod bogen, mod arbejdet der er lagt i forsidelayoutet og det gør ondt i øjnene. Punktum.

Bonusgrund) det er dyrere at handle i en boghandel… ja, nogle gange, er det. Men!; det er der gode grunde til. Nemlig alle fem ovenstående. Tænk på at en gennemsnitlig boghandel kun skulle dækkes af en halv medarbejder. Altså hele arealet. Så der ligger nogle lønudgifter som supermarkeder ikke har i samme omfang. Derudover tjener supermarkeder på alle mulige andre varer, hvilket giver dem et større råderum i forhold til nedsættelser. Som igen smaskes på bøgernes forside med store fede gule mærker. Men hos boghandlen betaler du også for oplevelsen, for vejledningen og er du en god fast kunde, så bliver du også genkendt og hilst velkommen og istedet for “hav en god dag” får du et “vi ses”. Dét betyder noget i min verden og derfor betaler jeg hjertens gerne en tyver eller halvtredser mere for mine køb. Men tit og ofte, hvis det drejer sig om én specifik bog, nyudgivet, så betaler jeg faktisk ikke en øre mere end hvis jeg var gået i supermarkedet – til gengæld er oplevelsen så meget rigere.

Og nu kommer det let inhabile, som jeg bærer med stolthed:

bøger købes helst hos Bog&Idé i min husstand.

Siger det bare;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.