Hold hjernen skarp med Coursera

Facebook
Facebook
Twitter
LINKEDIN
EMAIL
RSS

Når man rammes af stress og depression, sker der det at hjernen bliver “forstuvet”. Man kan opleve kognitive vanskeligheder, såsom manglende overblik, manglende beslutningstagning og så videre. Du kan læse mere om kognitive vanskeligheder på Psykiatrifondens hjemmeside ved at klikke her. Desuden har de en side, med vejledning til hvordan man arbejder sig selv op igen, når man har været ramt af kognitive vanskeligheder. Den side finder du ved at klikke her.

En af de måder jeg træner min hjerne op igen, er gennem Coursera. Jeg har før brugt kursusportalen til at give mig kompetencer i forhold til tidligere arbejdssøgning, men denne gang er jeg dykket ned i kurserne med et fokus på min Asperger diagnose; jeg ved at jeg er videbegærlig og gerne vil lære nyt og motiveres af det, jeg ved at jeg kan være selvstyrende omkring noget, jeg brænder for. Men jeg kan også mærke at min hjerne er sårbar og ikke har de kræfter, den engang havde. Jeg kører hurtigt træt og skal have hvile og det giver kurset plads til.

Fordelen ved Coursera er at et kursus er opdelt i uger, hvor man så skal holde tidsplanen. Kurset kører 100% online, så hvis der er en dag, du kun magter 5 minutter, så styrer du selv den del. Omvendt kan du på en dag med meget overskud køre lidt mere igennem. Du bestemmer også selv hvor meget du vil gå ind i det. Om du vil benytte dig af det foreslåede ekstra tekstmateriale, om du vil bestå de tests der er, om du vil deltage i det enkelte kursus online forum. Du kan vælge specialization courses, som koster penge, eller du kan vælge enkelte moduler, som, medmindre du ønsker et eksamensbevis, er gratis.

Personligt foretrækker jeg at køre enkeltmoduler, fordi de er mere overskuelige for mig. Men mange specializations er egentlig bare sammensatte enkeltkurser, så hvis man ved det første kursus opdager at man egentlig gerne vil køre en fuld specialization og betale for det, så er der som regel mulighed for at skifte.

Kursusmodulerne er af et sådant omfang at det er muligt at tage et modul mens man er i arbejde. Man behøver altså ikke at være arbejdsløs eller sygemeldt eller have ferie for at tage dem. Jeg bruger mit nuværende kursus “Understanding Plants, part 1” til at mærke efter, hvor meget jeg kan klare. Jeg tager det i det tempo jeg kan og jeg har valgt et emne, plantebiologi, som jeg interesserer mig rigtig meget for. På den måde bliver det også lystbaseret arbejde og lidt sjovt midt i alvoren at træne hjernen op igen. Mit kursus har officiel start 4. december, men det var muligt at starte tidligere, så det gjorde jeg, fordi jeg ved at jeg ellers kan risikere at komme bagefter på grund af manglende overskud. Den mulighed har man ved mange kurser på Coursera. Og det kan anbefales hvis man ikke går så meget op i forummet, der er tilknyttet. Forummet er som regel mest aktivt i den officielle fase, så det skal man selvfølgelig lige gøre op med sig selv.

Jeg bruger det som sagt lige pt. til at træne min hjerne op igen. Det svarer lidt til et enkelt fag på universitetet, som man så følger nogle forelæsninger i og ellers er meget selvstyrende omkring hvordan man får tilrettelagt sit eget forløb. De fleste af kurserne er da også universiteter rundt om i verden, der lægger kurserne op og underviser i dem. Mit nuværende kursus “Understanding Plants, part 1” er f.eks. fra Tel Aviv University med David Chamovitz som oplægsholder. Da kurserne udbydes internationalt vil det underviste sprog typisk være på engelsk. Jeg er endnu ikke stødt på kurser i det store katalog, der er på dansk, selv ikke dem fra Københavns Universitet. Det er selvfølgelig med henblik på at inkludere så mange som muligt i et globalt perspektiv. Derfor skal man være klar på at kurset kører på engelsk og det er de færreste der har danske undertekster, hvis overhovedet nogen. Men man kan få undertekster på engelsk og hvis der er ord, man ikke lige forstår (som jeg kommer ud for mht. plantebiologi), så kan man pause forelæsningsmodulet og slå det op. Indtil videre har jeg kunnet klare mig mig Google Translate på mobilen ved siden af.

Mit tidsforbrug er nok i snit en halv til en hel time om dagen. Jeg bruger det med henblik på – via min interesse i planter – at give min hjerne en overskuelig mængde at arbejde og træne med. Jeg kan meget tydeligt mærke hvis min hjerne ikke kan mere og så lukker jeg ned for dén dag. Men jeg er overbevist om at processen hjælper mig i det lange løb. For når jeg er sygemeldt, så er der plads til at fejle der er plads til at have et par dage, hvor der intet overskud er. Og vælger man at køre kurset uden eksamensbevis, så er det som sagt gratis, hvilket betyder at det heller ikke gør så meget hvis man ender med ikke at gennemføre. Det skal siges at du kan vente med at tage beslutning om eksamensbevis til du HAR gennemført. Så selvom du starter med et gratis kursus, kan du altså mod betaling stadig få dit bevis på kurset helt hen til slutningen af forløbet. Det gør det dejligt uforpligtende og det er dét, der tiltaler mig i forhold til at træne hjernen op igen. Jeg smider ingen penge ud af vinduet, hvis jeg ikke gennemfører og jeg har ikke lovet noget, jeg måske ikke kan holde. Og mest af alt, tidsplanen styrer jeg selv. De uploadede videoer med forelæsninger varer som regel mellem 5 og 20 minutter og de kan ses når som helst. Dvs. hvis du har meget lidt overskud om morgenen, og du får lidt overskud om aftenen, kan du se videoen dér og omvendt. Og der er plads til at springe dage over, hvis du har en dårlig dag i det hele taget.

Kan alle tage disse kurser? Både ja og nej. Jeg ville f.eks., uanset hvor meget jeg elsker planter, ikke kunne have så meget som tænkt på at læse om plantebiologi for en måned siden. Og jeg er som sagt startet på mit kursus før officiel startdato, fordi jeg ved at jeg meget vel kan få brug for den ekstra tid, selv med en minimum indsats (som nok ligger på et par timer om ugen). Så – især som sygemeldt med psykisk sårbarhed – er det utroligt vigtigt at du mærker efter indvendigt. Selvom man kan vælge den helt gratis løsning, så skal man være afklaret med at det måske går i vasken, fordi overskuddet forsvinder i en periode. Det er jo noget af det, der er rigtig svært ved at være psykisk sårbar; du kan have dage, hvor du har det godt efter omstændighederne, men lige pludselig kan bøtten altså også vende til en mere udfordrende periode. Man skal altså se på processen som en øvelse – og ikke som et egentlig kursus, hvor man pinedød skal bestå. Det har du ikke brug for at slå dig selv oven i hovedet med, hvis du er sygemeldt som psykisk sårbar, eller hvis du er psykisk sårbar på vej tilbage til arbejdsmarkedet. Derudover vil jeg sige at du skal have nået et punkt, hvor du selv kan mærke, hvornår nok er nok. Hvis du ikke kan det, risikerer du at overbebyrde dig selv og måske skade din forstuvede hjerne, fremfor at hjælpe den. Det er lidt det samme som at træne sig selv op til at kunne løbe 5 kilometer, når man ikke kan løbe 500 meter uden at hive efter vejret. Det kræver træning, restitution og langsom opbygning. Hjernen fungerer lidt på samme måde, efter min mening. og ligesom du ikke overbelaster en forstuvet ankel i perioden efter, på samme måde skal hjernen heller ikke overbelastes.

Så mærk efter! Kan du se på processen som en øvelse? Kan du mærke hvornår nok er nok?

Så kan du med fordel klikke videre til Courseras hjemmeside her og kigge på deres store katalog, der dækker alt fra historie, til psykolog, til ernæring og mere IT baserede kurser. Der er lidt for enhver smag. God fornøjelse.

Hav en dejlig dag.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.