Når sovepiller ikke hjælper – eller du bare gerne vil undvære dem

Facebook
Facebook
Twitter
LINKEDIN
EMAIL
RSS

Jeg får medicin til at sove på. Tidligere fik jeg sovepiller, Circadin, uden effekt og nu ligger en del af min angst- og depressionsbehandlende medicin om aftenen, fordi de, Mirtazapin, har en sløvende effekt. På det sidste er jeg imidlertid begyndt at miste effekten af dem og jeg sidder her onsdag morgen efter en meget lang nat, hvor jeg har vendt og drejet mig.

Så i dag skal det handle om hvad man kan gøre for at hjælpe søvnen på vej, hvis medicinen ikke hjælper, eller man ganske enkelt gerne vil undvære. Jeg skal dog sige at ændringer i medicin altid bør ske i samråd med din læge. Ligesom der kan være bivirkninger ved at tage medicin, kan der også være bivirkninger ved at stoppe og her er din læge altså guld værd. Så ønsker du at stoppe sovemedicin, så tag en snak med din læge først.

Det kan være lidt svært, når man når erkendelsen af at medicinen af en eller anden grund ikke har sin virkning, at gøre noget konkret, simpelthen fordi det ofte er midt om natten. Men hvis du som jeg har haft en periode, hvor det gradvis er blevet værre, så er det måske tid til at ændre lidt på aftenrutinerne og hjælpe medicinen lidt på vej.

Gå en aftentur

Hvis du på nogen måde har overskuddet, så tag et par gode sko på og i disse tider en god jakke og gå en aftentur på tyve minutters tid. Det hjælper kroppen med at brænde overskydende energi af og den friske luft kan gøre underværker for søvnen. Samtidig får du faktisk også motioneret lidt, som jo er noget af det, eksperterne råder til i forhold til psykiske lidelser og sårbarheder.

Undgå smartphones, IPads og fjernsyn

Jeg kan ikke helt huske hvorfor, men det er noget med at det specielle lys fra de elskede skærme forstyrrer noget i vores søvnbehov – og jeg testede det en overgang, med god virkning. Så en times tid til halvanden før du går i seng, så luk ned for teknologien. Tiden kan du blandt andet bruge på ovennævnte gåtur, eller på en eller flere af de følgende punkter.

Drik en kop kamillete

Kamille virker beroligende i kroppen og hvis du som jeg har svært ved den rene kamilletes smag, så drik den med mælk i. Du kan også bruge lidt sukker, men forsøg at undgå det, for det sidste du vil have inden sengetid er et sugarrush. Alternativt kan du forsøge med andre tevarianter, for der er noget afslappende ved at drikke en kop varm te.

Undgå kaffe og cola og alkohol

Nu vi er ved drikkevarerne så er der to populære drikke, der ikke gør noget som helst godt for din nattesøvn, nemlig kaffe og cola – og vi kan jo tilføje diverse energidrikke til listen. Hvis du som jeg er meget glad for de to koffeinholdige drikke, så er det svært at lade være. Men giv dig selv koffeinfri efter klokken 17, så koffeinen kan nå at komme lidt ud af kroppen igen. Skift eventuelt aftenkaffen ud med te, colaen ud med anden form for brusende drik uden koffein – eller bare drik noget vand. Nogle tager et glas vin eller en øl for at dulme kroppen lidt, det har jeg selv gjort, men det bevirker faktisk bare at du ikke sover så godt, når du falder i søvn og måske vågner du endda en eller flere gange i løbet af natten – og så er pointen jo ligesom forsvundet med det.

Tag et bad

Et bad kan have en beroligende og ret lækker effekt på kroppen inden sengetid. Det kræver lidt overskud, når man står midt i en depression, men har du svært ved at sove, så er det godt at få lidt energi ud af kroppen. Og det er et bad rigtig godt til at gøre. Skal du gøre det ekstra lækkert, så kan du have en creme til kroppen med duft af kamille eller vanille stående, du kan bruge efterfølgende. De dufte plejer at virke beroligende på mig, så det kan være forsøget værd.

Undgå så vidt muligt at sove i løbet af dagen

Det er supersvært, hvis man ikke hat sovet ordentligt, det ved jeg, for man når bare et punkt i løbet af dagen, hvor kroppen ikke kan mere og man lige trænger til en morfar på sofaen. Men hvis du er inde i en periode, hvor det gradvist er blevet værre med søvnen, så har du brug for at genoprette et sundt søvnmønster – og det hjælper en morfar ikke på. Så kan du blot endnu en nat, have svært ved at sove og så begynder den onde cirkel for alvor. Bryd morfar-mønsteret så hurtigt du kan.

Sørg for god luftcirkulation der hvor du sover

Hjemme hos os står der et tørrestativ og når der lige er blevet vasket tøj, som der blev i går, bliver luften meget våd og tung. Så hvis vejret tillader det, kan du sove med åbent vindue. Hvis det er for koldt udenfor, så åbn vinduet en halv time før sengetid og luk det igen når du går i seng. Så er der kommet lidt cirkulation ind i rummet og det bliver sjældent så bidende koldt på en halv time at du ikke hurtigt får det varmet op igen. Jeg har læst mig til at et soveværelse ikke skal være alt for varmt, så hvis du sover med radiatoren skruet helt op, så kan du prøve at skrue lidt ned.

Læs i en bog

Nogle bliver helt naturligt trætte ved at læse, og det er også en god måde at få et alternativ til vores elskede skærme. Men hvis du som jeg, lever dig meget ind i en bog, så vælg bogen med omhu. Jeg kan finde på at læse teoritekster eller fagbøger inden sengetid, for at hjælpe lidt på vej. I går sad jeg og læste appendiks delene til I am AspienWoman, fordi det er fact på fact, der er remset op efter hinanden, og ikke en egentlig handling, jeg kan leve mig ind i. Det er jeg nemlig ret slem til, ved en skønlitterær bog eller en god krimi. Jeg kan blive så opslugt, at jeg ikke registrerer noget omkring mig. Og det er en fed følelse, men ikke lige dét der er brug for lige inden sengetid.

Byg et godt søvnmønster op

Når du begynder at få fat i den lange ende, når søvnen begynder at komme til dig igen, så hjælp dig selv med at holde dine sovetider. Det er forskelligt hvad den enkelte har brug for, men typisk siger man at tommelfingerreglen er 8 timers søvn. Så få dig nogle faste tider, hvor du går i seng og hvor du står op. Hvis du får den søvn du skal bruge i løbet af natten, burde du, når mønsteret fungerer, helt naturligt blive træt, når du nærmer dig den faste sengetid. Skulle du blive træt tidligere, så husk det med morfarsøvnen – den kan blive starten til en ny ond cirkel.

Det var en håndfuld bud på hjælp til nattesøvn fra min side, som jeg selv skal til at arbejde med den kommende tid. Jeg håber du kunne bruge dem til noget og har du andre fif, der ikke lige er nævnt her, så smid dem endelig til mig, så kan jeg bygge dem ind også i indlægget – hvis du ønsker det, selvfølgelig.

Hav en rigtig dejlig dag – og håber du sover godt i aften og nat.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.