Sensommer i den indendørs have

Facebook
Facebook
Twitter
LINKEDIN
EMAIL
RSS

Det er blevet sensommer i den indendørs have og det har betydet nogle ændringer i vindueskarmene.

Afviklinger

Jeg har hele sommeren haft jordbær i en vasketøjsbalje, som nu har sunget på sidste vers. Samtidig efter ferien opdagede jeg at vores mellemste kat, Snif, var begyndt at bruge baljen og planterne som en blød sofa.

Så jeg valgte at afvikle planterne, men sikrede mig tre skud fra dem. Det meste jord genbrugte jeg, for jeg fandt en anden god løsning til baljen; kattegræs! Så kan han ligge i den så tosset han vil, den lille Snif.

Jeg har derudover haft to aubergine planter, hvoraf jeg i dag afviklede den mindste af dem. Der sker ikke meget andet end blomstring og overvejede at afvikle begge. Men aubergines blomster er simpelthen så smukke at jeg ikke nænnede det, ikke endnu i hvert fald.

I mit stativ fra IKEA med små 12 centimeters potter har jeg længe haft diverse krydderurter. Men også, som tidligere nævnt i min feriehilsen, spinat, der ikke rigtig ville noget. Da jeg havde fyldt baljen med kattegræsfrø, behøvede jeg hellere ikke længere de to 12 centimeters potter med kattegræs. Så de røg også ud.

Endelig, med tre pladskrævende agurkeplanter, besluttede jeg mig for at stryge den ene af dem. Sjovt nok var det den med størst potte og mindst blomstring.

Det er altid vemodigt at afvikle planterne, faktisk ville jeg foretrække at lade dem selv afgøre hvornår det er tid. Men jeg har de første par år været for ustoppelig og bredt mig for meget, så det må blive næste års lærdom: at begrænse mig.

Sensommerens planter

Som allerede nævnt har jeg to agurkeplanter og en aubergineplante. Derudover har jeg en pitaya, mandarintræ, citrustræ, stuebirk, snackpeber og en spæd yellow pear tomat. Af krydderurter har jeg persille, rød basilikum og citronbasilikum.

I dag har jeg sået tre jordbærskud i en plantekasse. Kattegræsbaljen har jeg allerede nævnt. Og så er min abrikosplante netop groet op over jordoverfalden og det er meningen at det også bliver en langvarig plante.

Alle de tomme frie potter til stativet har jeg sået et til to spinat frø i pr potte. Jeg håber at det giver bedre spinatvækst, så der rent faktisk bliver noget der kan bruges i køkkenet.

Nå ja, og så venter jeg stadig på min kaffebønne. Den har ikke vist sig endnu. Men måske jeg skulle prøve med overvintring i køleskabet, som med abrikosen.

Sensommerplaner

Jeg nævnte i min feriehilsen at jeg også overvejede kartofler og gulerødder. Det gør jeg stadigvæk, men jeg ved at den næste tid bliver lidt presset, med mange ting i mit hoved, så de er udskudt, måske til næste år. Det er vigtigt for mig lige nu at der ikke er for mange forskellige planter at tage sig af, hvilket også er årsagen til at jeg har fokuseret på nogle forhåbentligt længerevarende projekter, jeg kan høste af løbende og ellers bare pleje.

Men jeg har som sagt rød basilikum og citronbasilikum, som vokser hurtigere end jeg kan bruge det. Derfor overvejer jeg kraftigt at plukke et par grene af hver og tørre dem, og dermed kunne gemme dem langsigtet til madlavning. Hvis dét sker, hører du selvfølgelig mere om det.

Det var denne omgangs indendørs gartneri. Håber det gav lidt inspiration til egne projekter.

Hav en dejlig dag – og god dyrkning til urbane gartnerfæller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.